Goed verzekerd?

Verzekeringsplicht van de organisatie

Ben je verzekerd als vrijwilliger? Als je een fout maakt als vrijwilliger waarbij iemand anders schade heeft, is de organisatie daar in veel gevallen principe aansprakelijk én verplicht verzekerd voor. Je bent als vrijwilliger 'immuun'.

Bij sommige organisaties (feitelijke verenigingen zonder betaald personeel, en die niet afhangen van een koepel) ben je echter niet immuun en niet noodzakelijk verzekerd, en val je terug op je eigen familiale polis. Vraag eerst eens na bij je organisatie voor wat je precies verzekerd bent.

Opgelet! Uitzondering! In sommige gevallen kan het zijn dat je toch zelf de schade moet terugbetalen:

  • Je maakt telkens dezelfde fout, ook al werd daar al vaker op gewezen (bijvoorbeeld: materiaal laten rondslingeren)
  • Je maakt een zware fout (bijvoorbeeld: je bent dronken tijdens je vrijwilligerswerk en veroorzaakt daardoor schade)
  • Je pleegt bedrog of je maakt met opzet een fout (bijvoorbeeld: je steelt iets)

Ontstaat er discussie over wie de schade moet betalen, is het de rechter die beslist. Ga goed na wat de regels zijn binnen jouw organisatie. Zorg jij voor een goede uitvoering van je taken, zal je organisatie normaal gezien voor je opkomen.

Gratis Vlaamse Vrijwilligersverzekering

Sinds 1 januari 2018 zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Je vindt alle informatie over deze verzekering op www.gratisvrijwilligersverzekering.be. Deze verzekering krijgt nu een update! Vanaf 1 april 2019 veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en voor Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Wat verandert er?

  • De erkenningsvoorwaarden worden aangepast. Vanaf 1 april 2019 focussen we ons op feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel. Val je hieronder? Vraag dan vanaf 27 maart je nieuwe erkenningsnummer aan in ons nieuwe digitale loket. Je zal in hetzelfde loket je activiteiten ook kunnen beheren.
  • Organisaties met een maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vragen vanaf 1 april hun erkenning aan bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk, niet meer bij de VGC.
  • Is je organisatie een vzw met betaald personeel? Zorg dan dat je zelf je vrijwilligers verzekert met een eigen polis voor 1 april 2019. Op www.vrijwilligersverzekeren.be leggen we uit wat je zeker moet doen en waar je op moet letten. Vanaf 1 april kan je immers geen gebruik meer maken van de gratis verzekering.
  • De polis en waarborgen werden verbeterd. Je zal vrijwilligersuren kunnen verzekeren, in plaats van mandagen. Da’s veel efficiënter. Meer informatie hierover volgt in maart!

Wat moet je doen?

  • Je huidige erkenningsnummer kan nog gebruikt worden voor activiteiten die plaatsvinden tot en met 31 maart 2019. Nadien heb je een nieuw erkenningsnummer nodig. Let op: vraag dit nog niet aan! We lanceren dit voorjaar een nieuwe tool waarmee je een nieuw erkenningsnummer kan aanvragen en je activiteiten kan beheren. Je krijgt hiervan bericht als het zover is.

Vragen?

Heb je vragen, contacteer het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw:

  • e-mail verzekering@vsvw.be
  • of bel op werkdagen, behalve woensdag en vrijdag, tussen 9 en 17 uur naar 03/218 59 01

Rony

Mensen kunnen echt grootse dingen verwezenlijken.

Rony Inslegers is Consulent-vrijwilliger en bestuurder bij Ondernemers voor Ondernemers

“Als vrijwilliger zet ik mij in voor Ondernemers voor Ondernemers omdat ik ervan overtuigd ben dat lokaal ondernemerschap in het Zuiden dé hefboom is tot ontwikkeling. Ik geloof dat mensen in het Zuiden door de juiste ondersteuning op het juiste moment, echt grootse dingen kunnen verwezenlijken. Zij hebben de touwtjes in handen. En daar halen zij zelf als persoon de meeste voldoening uit, toch?”