Vrijwilligerswerk op je cv: zoveel voordelen!

Wist je dat het noemen van vrijwilligerswerk op je cv je sollicitatie een boost kan geven? Naast het feit dat je anderen helpt, laat je werkgevers ook zien welke vaardigheden en kennis je hiermee hebt verworven. Ga je binnenkort je cv opstellen? Bedenk dan dat het vermelden van vrijwilligerswerk aardig wat voordelen kan opleveren voor je. Welke dat zijn, lees je hier!

Vrijwilligerswerk als werkervaring

Studeer je nog of heb je nog weinig werkervaring? Dan is het doen van vrijwilligerswerk een ideale voorbereiding op je professionele carrière. Je bouwt werkervaring op die belangrijk is voor je verdere loopbaan. Door jouw vrijwilligersactiviteiten op je cv te plaatsen, laat je zien dat je kennis en ervaring hebt. Ook ontwikkel je verschillende vaardigheden die waardevol kunnen zijn in je zoektocht naar een job. Zie jij een toekomst voor je in de gezondheidszorg, dan kun je bijvoorbeeld vrijwilliger worden in een wijkgezondheidscentrum of buddy worden.

Gaten op je cv opvullen

Even geen job? Je inzetten als vrijwilliger is een fijne manier om toch aan het werk te zijn. Daarnaast blijf je sociaal actief, breid je tegelijkertijd je netwerk uit én doe je ervaring op. Zo kan een financieel expert goede doelen helpen met de boekhouding. Ben je een tijd werkloos geweest? Ook dan komt vrijwilligerswerk van pas. Gaten op je cv kun je namelijk uitstekend opvullen dankzij het noemen van vrijwilligerswerk. Zo laat je toekomstige werkgevers een stukje van jezelf zien: iemand die niet bij de pakken neerzit, maar juist actief en gemotiveerd blijft.

Jouw persoonlijkheid

Met vrijwilligerswerk op je cv laat je een stukje van jezelf zien. Help jij anderen zonder dat je daar iets voor terug wilt? Dan laat je potentiële werkgevers zien dat je maatschappelijk betrokken bent en dat je graag je steentje wilt bijdragen. Iemand die deze waarden uitdraagt, zal dit ook doen in het team waarin hij of zij werkzaam is. Een instelling die zeer gewaardeerd wordt door collega’s en leidinggevenden.

De plaats van vrijwilligerswerk op je cv

Het benoemen van vrijwilligerswerk op je curriculum vitae kan van grote waarde zijn. Er zijn twee manieren waarop je je vrijwilligerswerk een goede plek geeft op je cv.

1. Onder het kopje ‘vrijwilligerswerk’ of ‘nevenactiviteiten’

Heb je al een aardig cv opgebouwd en is je vrijwilligerswerk minder relevant voor de functie waarop je solliciteert? Dan is het raadzaam om een vermelding te maken onder het kopje ‘vrijwilligerswerk’ of ‘nevenactiviteiten’. Op deze manier houd je je cv overzichtelijk en blijven je werkervaring en je opleidingen de focus houden.

2. Onder het kopje ‘werkervaring’

Juist als je vrijwilligerswerk wel relevant is of als je net start op de arbeidsmarkt kun je kiezen om je vrijwilligerswerk te vermelden onder het kopje ‘werkervaring’. Ga te werk zoals je ook bij een betaalde job zou doen: vermeld de functietitel, de organisatie en de periode. Verder noteer je wat je taken waren, maar geef wel duidelijk aan dat het om vrijwilligerswerk gaat.

Het benoemen van vrijwilligerswerk op je cv kan veel voordelen opleveren. Niet alleen is het een versterking voor je cv, werkgevers werken graag samen met mensen die maatschappelijk betrokken zijn.

​Dirk

Ik probeer een meerwaarde te zijn voor de cliënten, en dat voelt goed.

Dirk Simoens helpt in het kunstatelier en als buddy bij Den Achtkanter

Ik help bij het kunstatelier en treed ook op als buddy voor Benny, een van de gasten van Den Achtkanter. Ik probeer voor de cliënten een meerwaarde te zijn, en dat voelt goed. Ik draag bij aan het ondersteunen van de cliënten en doe dat op mijn eigen manier. Ik werk creatief, met een open geest en hou het vooral plezant . Bij Den Achtkanter krijg je daar ook echt waardering voor.