Vrijwilligerswerk op je CV?

Vrijwilligerswerk is iets geweldigs: je bouwt ervaring op, leert nieuwe vaardigheden, je leert mensen kennen en je draagt tegelijk bij tot de samenleving. Je krijgt er een goed gevoel van en als toemaatje… kan je datzelfde vrijwilligerswerk op je CV zetten. Je toont aan werkgevers dat je gepassioneerd kan zijn en actief bent. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk op je CV echt kan helpen je kansen te vergroten bij sollicitaties. Hoe vermeld je vrijwilligerswerk nu op je CV? Met deze 4 tips kan je meteen aan de slag.

1. Geef vrijwilligerswerk het juiste plaatsje op je CV

Een goed CV is overzichtelijk en verzorgd. Een doordachte vormgeving helpt je lezer snel een correct beeld van je ervaring en competenties te krijgen. Vrijwilligerswerk kan je een eigen plekje geven op je CV: direct onder je werkervaring met een eigen titeltje. Het is immers een andere vorm van (werk)ervaring. Heb je heel weinig werkervaring? Dan kan je overwegen om het vrijwilligerswerk toch gewoon bij je werkervaring te vermelden. Je maakt dan op een andere manier het onderscheid tussen betaald werk en vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld door wel telkens te vermelden dat het om vrijwilligerswerk gaat.

2. Omschrijf het vrijwilligerswerk verstandig

Met je CV wil je interesse wekken en indruk maken, zodat je uitgenodigd wordt op een gesprek. Het is belangrijk om dit doel in je achterhoofd te houden als je je vrijwilligerservaring op je CV plaatst. Denk goed na over hoe je het vrijwilligerswerk omschrijft. “Voetballen met kinderen op zaterdag” komt heel anders over dan “Ondersteuning van een sportproject, om kansarme kinderen in groep op een positieve manier met anderen te leren omgaan”. Zorg dat je ervaring ook professioneel verstandig uit de verf komt en wik en weeg je woorden.

3. Zorg dat je vrijwilligerswerk relevant is

De persoon die je CV screent zoekt naar aanwijzingen; hij of zij wil te weten komen in hoeverre je ervaring, kennis en vaardigheden aansluiten bij de job. Probeer competenties die je met het vrijwilligerswerk verworven hebt dus te benoemen, zeker als ze passen bij de competenties die gevraagd worden in de vacature. Zo maak je de vrijwilligerservaring relevant voor deze job.

4. Wat bij twijfel?

Hoe geweldig je jouw vrijwilligerswerk ook vindt, in sommige gevallen is het beter om bepaalde ervaringen als vrijwilliger niet te vermelden. Als je bijvoorbeeld politiek actief bent als vrijwilliger, kan het zijn dat dit door anderen niet steeds als een voordeel wordt gezien. Als je niet zeker bent of het in je voordeel speelt, laat het dan weg.

Kortom: volgende keer dat je je CV nakijkt, zorg dan dat je vrijwilligerswerk goed in de kijker zet. Doe er je voordeel mee.

5. Vrijwilligerswerk toevoegen op je CV bij VDAB

Vul je cv aan met competenties in 'Mijn loopbaan' van VDAB. Bekijk in dit filmpje hoe.

Bron: volunteermatch.org

Marie-Paul

Neen, stoppen kan ik nog niet!

Marie-Paul Deloof vrijwilligt al 14 jaar bij vzw Ter Muiden

Al 14 jaar ben ik vrijwilligster in vzw Ter Muiden. Ik ga telkens mee vrijdagnamiddag bij de uitstap met één van onze ergotherapeuten en een zestal bewoners met een verstandelijke beperking.

Neen, ik word niet betaald, maar de genegenheid, liefde en vriendschap die ik van de bewoners krijg, is onbetaalbaar. Ik dacht altijd: ‘als mijn man Walter met pensioen is, zal ik ook stoppen’. Hij is al 6 maanden thuis en ik ben er nog niet aan toe om Ter Muiden op te geven. Ik doe het nog altijd zeer graag, met hart en ziel. Samen de boodschappen, samen op wandel… Neen, stoppen kan ik nog niet.