Anima Vinctum - Zielkundig & Expressief Theater

Dodoensstraat 21 201
2140 Antwerpen
0496187206
info@animavinctum.com
https://www.animavinctum.com/

Over Anima Vinctum - Zielkundig & Expressief Theater

Anima Vinctum is niet aan zijn proefstuk. Na een langdurige, bedachtzame zwangerschap volgde in 2014 de geboorte. De ambitie was duidelijk: geen repertoiretheater maar zorgvuldig opgebouwde, handmade producties. Verandering, anders leren zien en voelen, daarop mikt de gedreven crew van Anima Vinctum. Professionals werken mee omwille van de openheid, de groei, de grenzeloosheid, de echtheid, de verrijking, de passie.

Het theaterconcept van vzw Anima Vinctum is bevrijd van overbodige decors en kostumering. De performance concentreert zich op dramatische actie en confrontatie en verbeeldt de fysische, spirituele, emotionele, intellectuele en rituele gedragskenmerken van de mens. De interactie tussen de acteurs vult de ruimte en creëert een bijzondere relatie met de toeschouwer, die aanvankelijk geen raad weet met de afwisselende demonstratie van kracht, humor en tederheid.

Toch baadt het minimalistisch gebeuren in een artistieke mix van woord, klank, fysiek, dans, muziek die het publiek intrigeert en uit zijn comfortzone haalt. Anima Vinctum staat met zijn performances ver van het repertoiretheater. Het zelf opgebouwde script vormt de basis voor een maandenlange ontwikkeling en minutieuze vormgeving, die van de acteurs een extreme inleving vergt.

Maar ook de open-minded toeschouwer wordt geconfronteerd door het scherpe dilemma tussen herkenning en vervreemding. Elk individu gaat zijn weg met een hoogsteigen interpretatie in een no-escapeconfiguratie. Eenduidig zijn de boodschappen van Anima Vinctum nooit, doordat het gezelschap de dieptepsychologische impact niet uit de weg gaat.

Telkens opnieuw: een aangrijpend, uitdagende en intelligente beleving, die de honger naar intens theater opwekt en stilt. Wie waarheid en inzicht niet schuwt en wie meer wenst dan banaliteiten, wordt optimaal bediend door Anima Vinctum.

Anima Vinctum integreert bekende en nieuwe podiumkunsten. De meest diverse artistieke uitingen worden verweven. Zo ontwikkelt het gezelschap een totaal nieuwe creatieve taal in de theaterwereld. De medewerkers schuwen risico’s niet en stellen alles in het werk om een coherent artistiek idee tot leven te wekken.

Ze beseffen ten volle dat ze deel uitmaken van een cultuurtraditie met een bijhorende geschiedenis en een onvermijdelijke context. Toch willen ze hun eigen en eigenzinnige artistieke visie tonen aan de maatschappij. Ze streven naar vernieuwing, in hun thematische keuze en in de manier waarop ze vorm geven aan een multidisciplinaire podiumkunst.

Vacatures van Anima Vinctum - Zielkundig & Expressief Theater