virtueel_vrijwilligen

Ben jij al virtueel vrijwilliger?

Virtueel vrijwilligerswerk is vrijwilligerswerk waarbij je helpt met taken en opdrachten waarvoor je niet (steeds) ter plaatse moet zijn in de organisatie. Je gebruikt daarbij computertechnologie, meestal in combinatie met het internet. Dankzij de digitale revolutie maak je zo mee het verschil vanachter je computer. Virtueel vrijwilligen is ideaal als je een handje wil toesteken maar niet altijd de tijd hebt om op vaste momenten te vrijwilligen. Het is ook handig als je je niet gemakkelijk kan verplaatsen omdat je meestal van thuis kan werken. Vaak gaat het ook om specifieke taken, waarbij enige specialisatie nodig of is waar je erg veel in kan leren. Als virtueel vrijwilliger ben je even goed beschermd als andere vrijwilligers; de vrijwilligerswet blijft gewoon van toepassing.

Wat kan je zoal doen?

De ene virtueel vrijwilliger heeft een specialisatie waarin hij zich wil uitleven, zoals een app ontwikkelen, foto’s digitaliseren en archiveren, logo’s ontwerpen, … De ander vindt het handig dat hij zijn vrijwilligerswerk voor een stuk van thuis kan doen - als de boodschappen gedaan zijn en de kinderen in bed liggen - om vragen per chat te beantwoorden, teksten te vertalen,… Nog een ander wil graag meer ervaring opdoen en een mooi portfolio uitbouwen. Keuze zat, dus!

Hoe begin je?

1. Denk na over welke taken je als (virtueel) vrijwilliger zou kunnen doen en waarom. Heb je de juiste competenties voor die taken? Of wil je die net graag ontwikkelen? Wees daar eerlijk over als je in gesprek gaat met een organisatie. Je kan ook vragen naar de opleidingsmogelijkheden.

2. Zoek naar een vacature waar je virtueel kan vrijwilligen. Als je op deze website zoekt kan je bij taken kiezen voor de filter ‘virtueel vrijwilligerswerk’. Er rollen meteen wat vacatures uit die misschien wel bij je passen.

3. Contacteer de organisatie en kijk of jullie elkaar kunnen vinden.

4. Iets gevonden? Maak goede afspraken met de organisatie:

    • Welk materiaal kan je gebruiken? Wat krijg je in bruikleen en hoe ga je hiermee om? Welke onkosten kan je wel of niet inbrengen?
    • Hoe vaak kom je langs, of kan je alles vanop afstand afhandelen?
    • Wie is je contactpersoon bij vragen en problemen, wie geeft je taken en feedback?
    • Hoe communiceren jullie: per e-mail, facebook, telefoon? Hoe snel is de voorziene reactietijd?
    • Wat gebeurt er met de intellectuele rechten van je creaties? Sta je die af en zet je dat op papier? Denk hier goed over na!

5. Kom de afspraken ook zelf na. Als er je iets dwarszit, kaart dat dan aan bij je organisatie.
6. Geniet vooral van het goede gevoel dat je van vrijwilligerswerk krijgt!