VlaaVrijWill_poska_2017_003_Ecard

Bedankt, vrijwilliger!

Met 750.000 zijn jullie, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben jullie gemeen: die mooie inzet voor een goed doel, in je buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie. Daarom: een dikke merci tijdens de Week van de Vrijwilliger is op zijn plaats. Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw, doet dat met dit dankwoord.

Vrijwilligers versterken je buurt

Wie een willekeurige wijk, buurt, straat in een Vlaams dorp, gemeente of stad binnen stapt, fietst of rijdt, merkt wellicht het aantal bomen (of het gebrek eraan), de woningen, flatgebouwen, straten, een niet hersteld wegdek, verlichtingspalen,… op. Kunstwerken ook, pleintjes, een weglopende kat, de geuren van een warme bakker of een döner kebab kraam.

Het belangrijkste wordt echter vakkundig aan ons oog onttrokken, namelijk die jonge en minder jonge mannen en vrouwen in al hun diversiteit, die van die buurt jouw een buurt maken. Die ervoor zorgen dat een gemeenschap aan elkaar hangt, blijft hangen of die tijd en energie investeren om het sociaal netwerk aan elkaar te haken om het geheel te verbeteren en voor iedereen aangenamer te maken.

Moest je al die draden die mensen verbinden of laten samenwerken zichtbaar maken, zou je versteld staan van hoe een vrijwilligersnetwerk eruit ziet: complex, tal van kruisverbindingen, dikke knooppunten, stevige draden, fijne touwtjes,… Een labyrint van vrijwilligers die als hyperactieve mieren met elkaar en door elkaar wriemelen, elkaar versterkend in hun missie: de buurt versterken en verbeteren.

Die talrijke onzichtbare handen en grote harten – zo kenmerkend voor vrijwilligers – zie je niet, actief als ze zijn in de luwte. Binnen de parochiale werking om eenzaamheid te bestrijden. Binnen een moskee om bloem en rijst te verzamelen voor zij die honger lijden. In een gemeenschapscentrum om cultuur dichterbij iedereen te brengen. Het jongerencentrum om de jeugd kansen te bieden plezier te beleven (onder elkaar en met elkaar) of hun talenten te ontdekken. Op initiatief van de gemeente groenten en fruit te kweken om samen soep en fruitsla te maken. Gaan wandelen met ouderen van het lokaal dienstencentrum, en noem maar op. Omdat die ijverige vrijwilligers zo actief zijn, niet gemerkt zijn, vallen ze niet al te hard op, zelfs niet met die schreeuwlelijke fluovestjes om kinderbendes die de school verlaten, veilig te laten oversteken.

Een buurt is geen buurt zonder vrijwilligers. Sterker nog, er is gewoon geen sociaal leven zonder vrijwilligers: ze proberen andere mensen te bereiken, hen bij activiteiten te betrekken zodat de lokale gemeenschap gewoon een betere en gezelligere plek wordt om in te leven.

We moeten die vrijwilligers dankbaar zijn. Omdat ze bereid zijn tijd en energie te investeren in de andere, met de rotsvaste overtuiging dat het geen verspilde tijd is. Integendeel. Vrijwilligers versterken de buurt, maken ze mooier, warmer, toegankelijker, vriendelijker en schattiger.

Dikke dank vrijwilliger, dikke dank! En vergeet tijdens deze Week van de Vrijwilliger niet minstens even te genieten van de aandacht die je krijgt vanuit je vereniging, club, project, het OCMW of je gemeente. Je bent het gewoon waard.

Eva Hambach
Directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

Download en deel het dankwoord gerust, mits bronvermelding

Doe mee op facebook


De Week van de Vrijwilliger begint op 4 maart en loopt tot 12 maart 2017. Meer dan 30 jaar ideeën voor een geslaagde week Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk maakt er sinds 1986 een erezaak van om in te zetten op deze week. In 2016 vierden we de dertigste editie. We zorgen elk jaar weer voor promomateriaal om vrijwilligers te bedanken, zetten de grote zoeklichten op het vrijwilligerswerk met persaandacht, verzamelen met plezier inspirerende activiteiten en delen ze.