belasting vrijwilligersvergoeding

Belastingaangifte doen van je vrijwilligersvergoeding?

Het is weer zover! Voor 29 juni moeten we allemaal onze belastingaangifte op papier doen, voor Tax-on-web heb je tot 12 juli 2018. Maar hoe zit dat nu ook weer met je vrijwilligersvergoedingen? Moet je die aangeven? Het antwoord is: nee! Een vrijwilligersvergoeding dient om onkosten te compenseren; het is dus geen inkomen. Als je volgens de regels onkostenvergoedingen ontvangen hebt voor vrijwilligerswerk het afgelopen jaar, dan hoef je die helemaal niet aan te geven. Ze zijn vrijgesteld van belastingen.

De regels een notendop:

  • Je kreeg in 2017 bij een forfaitaire vergoeding nooit meer dan 33,36 euro per dag, met een maximum van 1334,55 euro per jaar. Eventueel kreeg je nog een kilometervergoeding, maar niet meer dan voor 2000 km vervoersonkosten. Ook als je bij meerdere organisaties vrijwilligde mag je deze maxima niet overschreden hebben.
  • Je kreeg een reële kostenvergoeding. Er is geen maximum bedrag vastgelegd, maar je kan wel alle onkosten die je betaald kreeg bewijzen.
  • Je combineerde beide systemen niet in hetzelfde jaar, ook niet als je bij meerdere organisaties actief was als vrijwilliger.

Je leest alles in detail nog eens na in dit artikel over onkostenvergoedingen.

Kreeg je toch een fiche van je organisatie? Maak hen er attent op dat dit niet nodig is! Je doet dan ook niets met de fiche. Heb je de regels niet gevolgd en wil je raad, dan contacteer je ons voor advies op info@vsvw.be.